‘Als ik wil dat leerlingen met plezier leren, dan moet ik dat zelf ook doen.’

‘Als ik wil dat leerlingen met plezier leren, dan moet ik dat zelf ook doen. ‘

Door: Tom Thorpe, biologie docent 

Ik noem mezelf optimistisch en perfectionistisch. Ik wil mijn werk altijd zo goed mogelijk doen en zie vaker kansen dan belemmeringen. Dat is misschien ook wel de reden dat ik het onderwijs in ben gegaan.

Onderwijs biedt kinderen de kans om zichzelf te ontwikkelen, in de breedste zin van het woord. Niet alleen kennis opdoen over wiskunde, taal of maatschappij, maar ook kansen om jezelf als mens te ontwikkelen. Wat zijn mijn krachten en talenten? Hoe kan ik die verder verbeteren? Wat kan ik voor anderen betekenen? Het is mijn missie om leerlingen hierbij zo goed mogelijk te helpen.

Ken je de term: practice what you preach? Het betekent dat je zelf moet doen wat je wil dat anderen doen. Kortom: Als ik wil dat leerlingen met plezier leren, dan moet ik dat zelf ook met plezier doen. Ik vind het leuk om mijn eigen leerproces vorm te geven en steeds nieuwe talenten en mogelijkheden te ontdekken.

Voorheen ontwikkelde ik mezelf vooral op basis van mijn onderbuik gevoel en eigen ervaringen. Tegenwoordig gebruik ik het liefst feedback van leerlingen. Leerlingen kunnen namelijk hele goede feedback geven. Zij ervaren iedere dag wat mijn sterke kanten zijn en weten precies wat nodig is om hen nog beter les te geven. Zo krijg ik van de leerlingen terug dat ik leuk uitleg, maar dat dit soms te lang duurt. Of dat ik strenger moet controleren op huiswerk. Het is leuk om te horen wat leerlingen waarderen in je les en welke tips zij hebben.

Wie is Tom?

Tom is biologie docent en kernteamlid bovenbouw vmbo op het Montessori College Nijmegen. Daarvoor heeft hij als laborant gewerkt. Tom kwam met TRIPS in aanraking via zijn locatieleider en werkt sinds de start van het schooljaar 2017-2018 met TRIPS. Hij raadt TRIPS aan iedere docent aan: Feedback van leerlingen is echt waardevol. Het maakt je eigen leerproces veel scherper en leuker. En je geeft het goede voorbeeld aan leerlingen. Feedback vragen en jezelf continu ontwikkelen is leuk!

Met TRIPS geef jij jouw medewerkers en jouw organisatie de gereedschappen om aan de slag te gaan met professionele ontwikkeling.

Let’s talk
2018-07-10T08:27:57+00:00