We combineren het beste van twee werelden, intuïtie en onderzoek

‘We combineren het beste van twee werelden, intuïtie en onderzoek.’

Door: Tuncer Akyazi, deelschoolleider

Ik wil dat leraren en leerlingen trots zijn op wat ze doen en wie ze zijn, zegt Tuncer Akyazi. Ik word heel enthousiast als mensen verborgen talenten ontdekken. Bij zichzelf, bij leerlingen of bij collega’s.

Toch gebeurt dat niet zomaar. Je moet daarvoor als schoolleider wel de juiste randvoorwaarden organiseren. Het meest belangrijke is dat iedereen op onze school continu aandacht heeft voor talenten en mogelijkheden. Dat men zich hier bewust van is. Met iedereen bedoel ik onze medewerkers en natuurlijk ook onze leerlingen. Ik zorg ervoor dat hiervoor in ieder gesprek over de ontwikkeling van leerlingen en medewerkers aandacht is.

Aandacht en bewustwording alleen zijn niet voldoende. Om echt te weten waar iemand goed in is en wat beter kan, is betrouwbare informatie nodig. Met betrouwbare informatie bedoel ik informatie vanuit verschillende bronnen, verzameld op verschillende momenten. Denk bijvoorbeeld aan feedback van leerlingen, ouders of collega’s, maar ook cijfers gedurende het jaar. TRIPS maakt deze informatie toegankelijk voor iedere leraar.

We gebruiken TRIPS vooral om ons onderbuikgevoel te verifieren. We denken dat A een oplossing is voor B, maar vinden leerlingen en andere collega’s dat ook? En onderbouwen de analyses dit?‘. Het helpt alle teamleden om goed onderbouwde verbetersuggesties en oplossingen te ontdekken.

We focussen niet meer op problemen, maar stellen onszelf steeds oplossingsgerichte vragen: Wat is het probleem? Wat kunnen we hieraan doen? Wat zeggen de analyses? En wat denken we zelf? Soms varen we op onze ervaring en intuïtie, andere keren onderzoeken we een thema met behulp van TRIPS. Eigenlijk combineren we het beste van beide werelden. Daar ben ik echt trots op.

Wie is Tuncer?

Tuncer Akyazi is deelschoolleider bij Metis Montessori Lyceum in Amsterdam. Zijn hart gaat sneller kloppen van ontwikkeling. In april 2016 startte hij een ontwikkelreis met zijn team van 14 medewerkers, waarbij alles draait om eigenaarschap en talentontwikkeling van docenten. Het doel is dat iedereen het beste uit zichzelf haalt. TRIPS ondersteunt het team hierbij.

Met TRIPS geef jij jouw medewerkers en jouw organisatie de gereedschappen om aan de slag te gaan met professionele ontwikkeling.

Let’s talk
2018-09-10T14:04:36+00:00