De datavisualisatie beslisdiagram

Hoe kies je de juiste datavisualisatie?

Met de huidige kwaliteitszorgsystemen is het makkelijker dan ooit om data te koppelen en te visualiseren op een manier die tot nieuwe inzichten leidt en inspiratie creëert. Hoewel het maken een visualisatie gemakkelijk gaat, is er een bepaalde mate van strategische kennis en planning nodig om tot een geschikte visualisatie te komen.

Je kan een kind wel naar de speeltuin brengen, maar als hij nooit geleerd heeft hoe hij moet spelen, zal hij in een hoekje gaan zitten huilen. Datzelfde geldt voor datavisualisaties. Het systeem is de speeltuin waarin bijna alles mogelijk is, maar je moet wel geleerd hebben wat de spelregels zijn. De ene visualisatie is namelijk geschikter voor een bepaalde situatie dan de ander.

Vind jij het lastig om de juiste visualisatie te kiezen voor jouw data? Weet jij ook niet zo goed wanneer je bijvoorbeeld een lijndiagram moet gebruiken en wat het verschil is tussen een staaf- en kolomdiagram? Je bent niet de enige!

Om je op weg te helpen hebben we een datavisualisatie beslisdiagram ontwikkeld. Door deze stappen te volgen kom je uit op een goede visualisatie optie die past bij het verhaal dat jij wilt vertellen.

Beslisboom datavisualisatie

Begeleidend document

Bij deze beslisdiagram hebben we ook een document opgesteld waarin een begeleidende tekst bij de stappen wordt gegeven, de populairste visualisaties toegelicht worden en verschillende voorbeelden staan.

In het eerste hoofdstuk is een keuzediagram te zien. Door deze te volgen kom je tot de juiste visualisatie voor jouw situatie. In het tweede hoofdstuk behandelen we een serie vragen die je helpen de beste visualisatie types te kiezen. Weten welk verhaal je wilt vertellen, aan wie en met welk doel is essentieel bij het maken van de juiste keuze. Daarna lichten we de zeven meest gebruikte datavisualisatie types toe. Er wordt een voorbeeld gegeven en gewaarschuwd voor valkuilen. Tot slot is in het laatste hoofdstuk een samenvatting te vinden van soorten visualisaties en een korte beschrijving.

Interesse?

Interesse in het begeleidende document? Stuur even een mailtje naar: marlieke@trips-edu.nl , dan stuur ik hem graag naar je op!

Met TRIPS geef jij jouw medewerkers en jouw organisatie de gereedschappen om aan de slag te gaan met professionele ontwikkeling.

Let’s talk